Statoil advarer: – De gamle tidene kommer ikke tilbake

Statoil mener det er helt nødvendig at norsk oljeindustri omstiller seg permanent.

Allerede for et drøyt år siden iverksatte Statoil et kutt- og forbedringsprogram med sikte på å senke kostnadene og øke effektiviteten.

Høstens og vinterens oljeprisfall gjorde at det gikk fra vondt til verre for en allerede hardt prøvet leverandørindustri som merket oljeselskapenes innstramminger, og oppsigelsene og permitteringene har stått i kø.

– Ikke tilbake til gamle dager

MÅ OMSTILLING TIL: Statoils direktør for anskaffelser i Norge; Frank W. Arnesen. Foto: Jostein Nissen-Meyer

– Det er vanskelig å si eksakt hvor lenge de vanskelige tidene vil vare. Vi er i fellesskap nødt til å knekke kostnadskurven og bli mer konkurransedyktig som industri, sier Frank W. Arnesen, direktør for anskaffelser i Norge i Statoil, til E24.

Samtidig advarer Arnesen mot å tro at dette bare er en midlertidig nedtur og at man skal tilbake til «gamle dager» bare det går litt tid.

– Dette er ikke bare et nedsving i syklusen og jeg tror ikke vi skal tilbake til dit vi var, det bærer mer preg av et paradigmeskifte.

– Man har klart mye tidligere og jeg tror det er fullt mulig å knekke kostnadskurven. Men jeg tror det må en restrukturering til i bransjen.

Standardisering og effektivisering

Arnesen peker på at standardisering av utstyr og konstruksjon, og et enda tettere samarbeid med leverandørene for å komme frem til mer effektive løsninger, som noen av nøklene til å få ned kostnadene.

– Mener du at norsk leverandørindustri er konkurransedyktig i forhold til utlandet?

– Ja, det vil jeg si, men det handler rett og slett om at vi må erkjenne at vi må kjøre en ganske omfattende forbedringsprosess som bringer oss permanent ned til et lavere kostnadsnivå.

Kilde: E24