Stor vekst i sjømateksporten. USA har kjøpt 32 prosent mer laks.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner

Det er en økning på 3,6 milliarder kroner eller 7 prosent fra samme periode i fjor. I september måned ble det eksportert sjømat for 6,7 milliarder kroner. Det er en økning på 11 prosent eller 682 millioner kroner fra september måned i fjor. Det skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

– En ny sterk måned for norsk sjømateksport skyldes blant annet at våre viktige nærmarked i EU kjøper mer laks til høyere priser i norske kroner enn de gjorde i samme periode i fjor. I tillegg er det vel verdt å nevne at USA har kjøpt 32 prosent mer laks så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Torskens vekst skyldes ikke minst at vårt viktigste torskemarked Portugal har kjøpt mer torsk til høyere priser sammenlignet med samme periode i fjor. Dette prisbildet henger blant annet sammen med en svak nedgang i årets torskekvoter. Underliggende for det hele er at eksporten er hjulpet av en svak norsk krone, sier Marit Rein fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, ifølge meldingen.

Hittil i år er det eksportert laks for 33,6 milliarder kroner, opp seks prosent. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk norsk laks var i september 41,76 kroner per kilo mot 34,94 kroner i september i fjor. Polen og Frankrike var de største kjøperne av laks fra Norge i september.

Forøvrig er tallene disse (hittil i år):

  • Fersk torsk, inklusiv filet:1,6 milliarder kroner (opp 22 prosent)
  • Fryst torsk, inklusiv filet: 1,4 milliarder kroner. (minus 10 prosent)
  • Klippfisk:  2,8 milliarder kroner (opp 17 prosent)
  • Saltfisk: 958 millioner kroner (opp 25 prosent)
  • Sild: 1,5 milliarder kroner (minus 16 prosent)
  • Makrell: 1,6 milliarder kroner (minus 7 prosent)