Avtalen kan gi dramatisk dårligere vilkår for norsk sjømat

Mens USA og EU forhandler om en frihandelsavtale, står Norge plassert på sidelinjen. Nå vil regjeringen finne ut hvor ille en eventuelle avtale kan ramme norsk eksport.

Det er et dilemma at vi ikke er ved bordet når det foregår en forhandling om en handelsavtale for et marked der mer enn 85 prosent av norsk eksport går, slår statsråd ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen, fast.

Handelsavtalen, som EU og USA har forhandlet om i drøyt to år, kan føre til at tollbarrierene mellom de to blir fjernet. Europaministeren er bekymret for mulige konsekvenser.

– Blant annet kan norsk sjømat få tollmurer både i USA og EU, samtidig som de fjerner tollmurene seg imellom. Hvis vi blir stående utenfor betyr det dramatisk dårligere vilkår for norsk sjømat, sier Helgesen til NRK.

– Det gjør det desto viktigere at vi forsøker å finne ut så mye som mulig av hva som foregår og hva konsekvensene kan bli for Norge.

Vedtok kartlegging

Derfor vedtok regjeringa i går å sette i gang flere eksterne utredninger av mulige konsekvenser av den såkalte TTIP-avtalen.

<img src="http://gfx.nrk.no//-q6NQktlGSQ5mP03p7R4HQSit2lFlHKeg5t0ETgutoOQ" alt="Regiondirektør i NHO Nordland, Ivar Kristiansen" title="Foto: Ole Marius Rørstad / NRK" />

Regiondirektør i NHO Nordland, Ivar Kristiansen, vil ha en ny debatt om norsk medlemskap i EU.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

De skal blant annet kartlegge hva den kan få å si for sjømatnæringen og landbruket.

– Vi vet ikke hvor raskt forhandlingene mellom de to kommer til å gå, men det er åpenbart at vi må være på ballen her.

– Nordland er ett av fylkene som eksporterer mye sjømat. Hvordan vil fylket bli påvirket av en slik handelsavtale?

– Det gjenstår å se, men det er store muligheter for at det blir en klar forverring av vilkårene, sier europaministeren.

Vil ha ny EU-debatt

Én av dem som frykter den nye handelsavtalen er leder i NHO Nordland, Ivar Kristiansen. Årlig er eksporten fra Nordland på 25 milliarder kroner - mesteparten av dette går til markeder i EU.

Kristiansen mener situasjonen nå tvinger fram en ny debatt om norsk medlemskap i EU.

– Hvis verden er i endring, må vi forholdene oss til de endringene. Vi kan ikke ha et religiøst forhold til hvordan markedet fungerer. Det er ingen som rammes mer av dårlig markedsadgang enn nettopp næringslivet i nord.

Samler EU-topper

Derfor har han invitert flere EU-topper til en konferanse i Bodø i dag. Konferansen skal blant annet ta for seg nettopp forhandlingene mellom EU og USA.

Blant deltakerne er statsråd Vidar Helgesen, som er lunken til utspillet fra regiondirektøren.

– Regjeringen har ikke EU-medlemskap på agendaen. Det viktigste for oss nå å konsentrere oss om konsekvensene av denne avtalen, og sørge for at vi får løsninger som Norge og norsk sjømateksport kan leve med, avslutter han.

kilde: NRK.