Statoil får nye ansatte

Usikkerhet blant ansatte ved regionkontoret forduftet mandag. Da bekreftet Statoil at det nye feltet Johan Castberg skal driftes fra Vågsfjordens perle av rundt 45 ansatte.

Statoil får nye ansatte
Lars Richard Olsen, Harstad Tidende

– Nå er de glade i Harstad

I går presenterte Statoil sine planer for utbyggingen av gigantfeltet Johan Castberg i Barentshavet. Her ligger rundt 500 millioner fat olje som vil ta 30 år å utvinne.

På forhånd kjempet Harstad og Hammerfest om å huse driftsenheten.

– Blant de ansatte har det vært en viss usikkerhet tilknyttet dette. Jeg er ikke på kontoret i dag, men jeg ser for meg at det er en gjeng som er glade for å få driftsorganisasjonen til Harstad, sier leder for Drift Nord i Statoil, Siri Espedal Kindem.

Mens driften ledes fra Harstad, skal Hammerfest ha forsynings- og helikopterbase tilknyttet utbyggingen som ventes å koste rundt 50 milliarder kroner.

– Dette har vært en omfattende prosess hvor vi har vurdert flere alternativer, men Hammerfest og Harstad hver for seg gir de beste industrielle løsningene for Johan Castberg, sier prosjektdirektør, Knut Gjertsen.

Driftsorganisasjonen i Harstad, som vil støtte offshoreorganisasjonen og videreutvikle feltet når det er i produksjon, forventer å sysselsette 40–45 årsverk.

Starter opp i 2022

I Harstad har Statoil bygget opp et sterkt fagmiljø med 40 års erfaring med drift i nord, sier Kindem.

– Johan Castberg vil spesielt dra nytte av samlokalisering med organisasjonene til Norne og Aasta Hansteen i Harstad, som har likheter i utbyggingskonsept, sier hun.

Feltet har en forventet oppstart i 2022, og vil være i drift i 30 år. Det vil bli investere rundt 1,15 milliarder kroner årlig for å drifte feltet. Det vil utgjøre rundt 1700 årsverk nasjonalt, og rundt 500 vil være i Nord-Norge. Dette er både de direkte og indirekte virkningene, sier Statoil.

Tror på prosjektet

Johan Castberg er et av de største prosjektene i Statoils portefølje som fortsatt ikke er under utbygging. Endelig investeringsbeslutning for skal etter planen tas mot slutten av 2017.

– Dagens presentasjon av konsekvensutredningen for drift av feltet er en viktig milepæl. At vi gjør dette viser at prosjektet er noe vi har tro på, sier prosjektdirektør Knut Gjertsen.

Statoil sier videre at de vil rekruttere så mange som mulig til arbeidet offshore fra Finnmark.